Database Management System (DBMS)

Multiple Choice Questions| Word,Excel,PowerPoint, Networking Multiple Choice & Objective Questions, RSCIT questions






1-1. A Database Management System (DBMS) is


A. Collection of interrelated data
B. Collection of programs to access data
C. Collection of data describing one particular enterprise
D. All of the above

1-2. Which of the following is not a level of data abstraction?


A. Physical Level
B. Critical Level    
C. Logical Level
D. View Level

1-3. Disadvantages of File systems to store data is:


A. Data redundancy and inconsistency
B. Difficulty in accessing data
C. Data isolation
D. All of the above

1-4. In an Entity-Relationship Diagram Rectangles represents


A. Entity sets
B. Attributes
C. Database
D. Tables

1-5. Which of the following is not a Storage Manager Component?


A. Transaction Manager
B. Logical Manager
C. Buffer Manager
D. File Manager




1-6. Data Manipulation Language enables users to


A. Retrieval of information stored in database
B. Insertion of new information into the database
C. Deletion of information from the database
D. All of the above

1-7. Which of the following is not an Schema?


A. Database Schema
B. Physical Schema
C. Critical Schema
D. Logical Schema

1-8. Which of the following is Database Language?


A. Data Definition Language
B. Data Manipulation Language
C. Query Language
D. All of the above

1-9. Which of the following in not a function of DBA?


A. Network Maintenance
B. Routine Maintenance
C. Schema Definition
D. Authorization for data access

1-10. Which of the following is a Data Model?


A. Entity-Relationship model
B. Relational data model
C. Object-Based data model
D. All of the above


Answers:
1 – D / 2 – B / 3 – D / 4 – A / 5 – B / 6 – D / 7 – C / 8 – D / 9 – A / 10 – D

2-1. Which of the following represents a relationship among a set of values.


A. A Row
B. A Table
C. A Field
D. A Column

2-2. Column header is refer as


A. Table
B. Relation
C. Attributes
D. Domain

2-3. A Relation is a


A. Subset of a Cartesian product of a list of attributes
B. Subset of a Cartesian product of a list of domains
C. Subset of a Cartesian product of a list of tuple
D. Subset of a Cartesian product of a list of relations

2-4. In mathematical term Table is referred as


A. Relation
B. Attribute
C. Tuple
D. Domain

2-5. In mathematical term Row is referred as


A. Relation
B. Attribute
C. Tuple
D. Domain

2-6. _______ allow us to identify uniquely a tuple in the relation.


A. Superkey
B. Domain
C. Attribute
D. Schema

2-7. Minimal Superkeys are called


A. Schema keys
B. Candidate keys
C. Domain keys
D. Attribute keys




2-8. Which of the following is not Modification of the Database


A. Deletion
B. Insertion
C. Sorting
D. Updating

2-9. Which of the following is Relation-algebra Operation


A. Select
B. Union
C. Rename
D. All of the above

2-10. Which of the following in not Outer join?


A. Left outer join
B. Right outer join
C. Full outer join
D. All of the above


Answers:
1 – A / 2 – C / 3 – B / 4 – A / 5 – C / 6 – A / 7 – B / 8 – C / 9 – D / 10 – D

3-1. Who proposed the relational model?


A. Bill Gates
B. E.F. Codd
C. Herman Hollerith
D. Charles Babbage

3-2. Set of premitted values of each attribute is called


A. Domain
B. Tuple
C. Relation
D. Schema

3-3. Which of the following in true regarding Null Value?


A. Null = 0
B. Null < 0
C. Null > 0
D. Null <> 0

3-4. Logical design of database is called


A. Database Instance
B. Database Snapshot
C. Database Schema
D. All of the above




3-5. Snapshot of the dta in the database at a given instant of time is called


A. Database Schema
B. Database Instance
C. Database Snapshot
D. All of the above

3-6. Which of the following is not Unary operation?


A. Select
B. Project
C. Rename
D. Union

3-7. Which of the following is not binary operation?


A. Union
B. Project
C. Set Difference
D. Cartesian Product

3-8. Which of the following is correct regarding Aggregate functions?


A. it takes a list of values and return a single values as result
B. it takes a list of values and return a list of values as result
C. it takes a single value and returns a list of values as result
D. it takes a single value and returns a single value as result

3-9. The Primary key must be


A. Non Null
B. Unique
C. Option A or B
D. Option A and B

3-10. A command to remove a relation from an SQL database


A. Delete table <table name>
B. Drop table <table name>
C. Erase table <table name>
D. Alter table <table name>


Answers:
1 – B / 2 – A / 3 – D / 4 – C / 5 – B / 6 – D / 7 – B / 8 – A / 9 – D / 10 – B

4-1. which of the following is not an Aggregate function?


A. Min
B. Max
C. Select
D. Avg

4-2. The attribute that can be divided into other attributes is called


A. Simple Attribute
B. Composite Attribute    
C. Multi-valued Attribute
D. Derived Attribute

4-3. In an Entity-Relationship Diagram “Ellipses” represents


A. Attributes
B. Weak entity set
C. Relationship sets
D. Multi-valued attributes

4-4. In an Entity-Relationship Diagram “Diamonds” represents


A. Attributes
B. Multi-valued attributes
C. Weak entity set
D. Relationship sets

4-5. What is ACID properties of Transactions?


A. Atomicity, Consistency, Isolation, Database
B. Atomicity, Consistency, Isolation, Durability
C. Atomicity, Consistency, Inconsistent, Durability
D. Automatically, Concurrency, Isolation, Durability

4-6. If every non-key attribute is functionally dependent on the primary key, the relation will be in


A. First Normal Form
B. Second Normal Form
C. Third Normal Form
D. Fourth Formal Form

4-7. Database locking concept is used to solve the problem of


A. Lost Update
B. Uncommitted Dependency
C. Inconsistent Data
D. All of the above

4-8. UML is stands for


A. Universal Modeling Language
B. Unified Modeling Language
C. United Modeling Language
D. Uni Modeling Language

4-9. Data Manipulation Language (DML) is not to


A. Create information table in the Database
B. Insertion of new information into the Database
C. Deletion of information in the Database
D. Modification of information in the Database

4-10. Which of the following in true regarding Referential Integrity?


A. Every primary-key value must match a primary-key value in an associated table
B. Every primary-key value must match a foreign-key value in an associated table
C. Every foreign-key value must match a primary-key value in an associated table
D. Every foreign-key value must match a foreign-key value in an associated table


Answers:
1 – C / 2 – B / 3 – A / 4 – D / 5 – B / 6 – C / 7 – D / 8 – B / 9 – A / 10 – C

5-1. Which of the following option is use to retrieval of data?


a. Stack
b. Data Structure
c. Linked list
d. Query

5-2. ODBS stands for ______


a. Offline database connection
b. Oriented database connection    
c. Open database connection
d. None of above

5-3. Which algebra is widely used in DBMS?


a. Relational algebra
b. Arithmetic algebra
c. Both
d. None

5-4. Which of the following is an unary operation?


a. Selection operation
b. Generalized selection
c. Primitive operation
d. Projection operation

5-5. Which SQL Query is use to remove a table and all its data from the database?


a. Create Table
b. Alter Table
c. Drop Table
d. None of these

5-6. In precedence of set operators the expression is evaluated from:


a. Left to Left
b. Left to Right
c. Right to Right
d. Right to Left

5-7. In DBMS FD stands for _______


a. Facilitate data
b. Functional data
c. Facilitate dependency
d. Functional dependency

5-8. How many types of keys in Database Design?


a. Candidate key
b. Primary key
c. Foreign key
d. All of these

5-9. Which of the following is based on Multi Valued Dependency?


a. First
b. Second
c. Third
d. Fourth

5-10. Which of the following is the structure of the Database?


a. Table
b. Schema
c. Relation
d. None of these





Answers:
1 – d / 2 – c / 3 – a / 4 – b / 5 – c / 6 – b / 7 – d / 8 – d / 9 – d / 10 – b

1 comment: