Multiple Choice Quesiton of Operating System

Multiple Choice Questions| Word,Excel,PowerPoint, Networking Multiple Choice & Objective Questions, RSCIT questions


Multiple Choice Quesiton of Operating System


1-1. ______ is used in operating system to separate mechanism from policy


A. Single level implementation
B. Two level implementation
C. Multi level implementation
D. None

1-2. The operating system creates _____ from the physical computer


A. Virtual space
B. Virtual computers  
C. Virtual device
D. None

1-3. ______ shares characteristics with both hardware and software


A. Operating system
B. Software
C. Data
D. None

1-4. Multiprogramming systems:


A. Are easier to develop than single programming systems
B. Execute each job faster
C. Execute more jobs in the same time period
D. Are used only one large mainframe computers.

1-5. Which is the first program run on a computer when the computer boots up?


A. System software
B. Operating system
C. System operations
D. None

1-6. Which is built directly on the hardware?


A. Computer Environment
B. Application Software
C. Operating System
D. Database System

1-7. Which of the following Operating System does not implement multitasking truly?


A. Windows 98
B. Windows NT
C. Windows XP
D. MS DOS

1-8. Which runs on computer hardware and serve as platform for other software to run on?


A. Operating System
B. Application Software
C. System Software
D. All

1-9. Which is the layer of a computer system between the hardware and the user program


A. Operating environment
B. Operating system
C. System environment
D. None

1-10. The primary purpose of an operating system is:


A. To make the most efficient use of the computer hardware
B. To allow people to use the computer,
C. To keep systems programmers employed
D. To make computers easier to use



Answers:
1 – B / 2 – B / 3 – A / 4 – C / 5 – B / 6 – C / 7 – D / 8 – A / 9 – B / 10 – A

2-1. When a computer is first turned on or restarted, a special type of absolute loader called ____ is executed


A. Compile and Go loader
B. Boot loader
C. Bootstrap loader
D. Relating loader

2-2. Which of the following Operating systems is better for implementing a Client-Server network


A. MS DOS
B. Windows 95  
C. Windows 98
D. Windows 2000

2-3. The operating system manages

A. Memory
B. Processes
C. Disks and I/O devices
D. all of the above

2-4. Usually, in MSDOS, the primary hard disk drives has the drive letter ____

A. A
B. B
C. C
D. D

2-5. What is the function of an operating system?

A. Manages computer’s resources very efficiently
B. Takes care of scheduling jobs for execution
C. Manages the flow of data and instructions
D. All of the above

2-6. Which is not the function of the Operating System?

A. Memory management
B. Disk management
C. Application management
D. Virus Protection

2-7. Which Operating System doesn’t support networking between computers?

A. Windows 3.1
B. Windows 95
C. Windows 2000
D. Windows NT

2-8. Which Operating System doesn’t support long file names?

A. OS/2
B. Windows 95
C. MS-DOS
D. Windows NT



2-9. Which file keeps commands to execute automatically when OS is started?

A. command.com
B. any batch file
C. autoexec.bat
D. config.sys

2-10. What should be the extension to execute files?

A. EXE
B. BAT
C. COM
D. All of the above


 Answers:
1 – C / 2 – D / 3 – D / 4 – C / 5 – D / 6 – D / 7 – A / 8 – C / 9 – C / 10 – D

3-1  Which of the following file format supports in Windows 7?

A)  NTFS
B)  BSD
C)  EXT
D)  All of the above



3-2 The Primary job of the operating system is

A)  Manage Commands
B)  Manage Users      
C)  Manage Programs
D)  Manage Resources

3-3 What is the meaning of “Hibernate” in Windows XP/Windows 7?

A)  Restart the Computer in safe mode
B)  Restart the Computer in hibernate mode
C)  Shutdown the Computer terminating all the running applications
D)  Shutdown the Computer without closing the running applications

3-4 Who is called a supervisor of computer activity?

A)  Memory
B)  Operating System
C)  I/O Devices
D)  Control Unit

3-5 Virtual Memory is
A)  Extremely Large Main memory
B)  Extremely Large Secondary memory
C)  An illusion of extremely large main memory
D)  An illusion of extremely large secondary memory

3-6 Operating System manages
A)  Memory
B)  Processor
C)  I/O devices
D)  All of the above

3-7 What should be the first step while OS upgrading?
A)  Delete old Operating System
B)  Backup old Operating System
C)  Backup Critical Data
D)  Format Hard Disks

3-8 Unix Operating System is an
A)  Multi User Operating System
B)  Time Sharing Operating System
C)  Multi Tasking Operating System
D)  All the Above

3-9 In which type of the following OS, the response time is very crucial.
A)  Network Operating System
B)  Real Time Operating System
C)  Batch Operating System
D)  Unix Operating System

3-10 The file system “NTFS” stands for
A)  New Type File System
B)  Never Terminated File System
C)  New Technology File System
D)  Non Terminated File System



Answers:
1 – A / 2 – D / 3 – D / 4 – B / 5 – C / 6 – D / 7 – C / 8 – D / 9 – B / 10 – C

4-1 Which one of the following is not the function of Operating System?
A.  Resource Management
B.  File Management
C.  Networking
D.  Processor Management

4-2 The Banker’s algorithm is used
A.  to rectify deadlock
B.  to detect deadlock      
C.  to prevent deadlock
D.  to slove deadlock

4-3 Which of the following concept is best to preventing page faults?
A.  Paging
B.  The working set
C.  Hit ratios
D.  Address location resolution

4-4 Which of the following memory unit that processor can access more rapidly
A.  Main Memory
B.  Virtual Memory
C.  Cache memory
D.  Read Only Memory

4-5 A page fault occurs when
A.  the Deadlock happens
B.  the Segmentation starts
C.  the page is found in the memory
D.  the page is not found in the memory

4-6 Bringing a page into memory only when it is needed, this mechanism is called
A.  Deadlock
B.  Page Fault
C.  Dormant Paging
D.  Demand Paging

4-7 First-in-First-Out (FIFO) scheduling is
A.  Non Preemptive Scheduling
B.  Preemptive Scheduling
C.  Fair Share Scheduling
D.  Deadline Scheduling




4-8 Copying a process from memory to disk to allow space for other processes is Called
A.  Swapping
B.  Deadlock
C.  Demand Paging
D.  Page Fault

4-9. The necessary conditions needed before deadlock can occur?
A.  No Mutual Exclusion, Hold and wait, Preemption, Circular Wait
B.  Mutual Exclusion, No Hold and wait, Preemption, Circular Wait
C.  Mutual Exclusion, Hold and wait, No Preemption, Circular Wait
D.  Mutual Exclusion, Hold and wait, Preemption, No Circular Wait

4-10 A program in execution is called
A.  A Paging
B.  A Process
C.  A virtual memory
D.  A Demand Page 



Answers:
1 – C / 2 – C / 3 – B / 4 – C / 5 – D / 6 – D / 7 – A / 8 – A / 9 – C / 10 – B

5-1 What does Belady’s Anomaly related to?
A. Page Replacement Algorithm
B. Memory Management Algorithm
C. Deadlock Prevention Algorithm
D. Disk Scheduling Algorithm

5-2 What are the two types of Semaphore?
A. Digital Semaphores and Binary Semaphores
B. Analog Semaphores and Octal Semaphores      
C. Counting Semaphores and Binary Semaphores
D. Critical Semaphores and System Semaphores

5-3 What is dispatch latency?
A. The time taken by the dispatcher to stop one process and start another
B. The time taken by the processor to write a file into disk
C. The whole time taken by all processor
D. None of Above

5-4 Which of the following is not process states?
A. New
B. Running
C. Ready
D. Finished




5-5 What are the requirements for the solution to critical section problem?
A. Mutual Exclusion
B. Progress
C. Bounded Waiting
D. All of Above

5-6 Which of the following is the allocation method of a disk space?
A. Contiguous allocation
B. Linked allocation
C. Indexed allocation
D. All of the Above




5-7 What is the method of handling deadlocks?
A. Use a protocol to ensure that the system will never enter a deadlock state.
B. Allow the system to enter the deadlock state and then recover.
C. Pretend that deadlocks never occur in the system.
D. All of the Above

5-8 What do you mean by Memory Compaction?
A. Combine multiple equal memory holes into one big hole
B. Combine multiple small memory holes into one big hole
C. Divide big memory hole into small holes
D. Divide memory hole by 2

5-9 What is Thrashing?
A. A high paging activity is called thrashing.
B. A high executing activity is called thrashing
C. A extremely long process is called thrashing
D. A extremely long virtual memory is called thrashing

5-10 What hole will allocates in “Worst-Fit” algorithm of memory management?
A. It allocates the smaller hole than required memory hole
B. It allocates the smallest hole from the available memory holes
C. It allocates the largest hole from the available memory holes
D. It allocates the exact same size memory hole



Answers:
1 – A / 2 – C / 3 – A / 4 – D / 5 – D / 6 – D / 7 – D / 8 – B / 9 – A / 10 – C

6-1 An operating system is a program or a group of programs that
A. Helps in checking the spelling of Word
B. Maintain the relationship in Database
C. Manages the resources of the Computer
D. Performs the calculations of cells in Excel

6-2 What is contained in the page table?
A. Base address of each frame and corresponding page number
B. Memory address and corresponding page number      
C. File name and corresponding page number
D. None of Above

6-3 The chunks of a memory are known as
A. Sector
B. Offset
C. Page
D. Frame

6-4 Which of the following is an essential file of a MS-DOS boot disk?

A. COMMAND.COM
B. START.COM
C. TREE.COM
D. VER.COM

6-5 Which of the following operating system reads and reacts in actual time?

A. Quick Response System
B. Real Time System
C. Time Sharing System
D. Batch Processing System

6-6 Which of the following resources must be protected by the operating system?

A. I/O
B. Memory
C. CPU
D. All of the above

6-7 Command Interpreter is also known as

A. Prompt
B. Shell
C. Command
D. DOS Prompt

6-8 Which of the following is major activities of an operating system in regard to secondary-storage management?

A. Free-space management
B. Storage allocation
C. Disk scheduling
D. All of the above

6-9 Which of the following are System Programming Language?

A. C
B. PL/360
C. Pascal
D. All of the above

6-10 The operating system keeps the information of files in a table called

A. File Folder Table (FFT)
B. File Index Table (FIT)
C. File Allocation Table (FAT)
D. Directory Index Table (DIT) 


Answers:
1 – C / 2 – A / 3 – D / 4 – A / 5 – B / 6 – D / 7 – B / 8 – D / 9 – D / 10 – C

7-1. Paging is implemented in

A. Operating System
B. Hardware
C. Software
D. All of them

7-2. Page-Table length register (PTLR) indicates size of

A. Page Table
B. Paging File
C. Main Memory
D. Virtual Memory

7-3. Bring a page into memory only when it is needed is called

A. Demand Memory
B. Demand Paging
C. Page Fault
D. Page Segmentation

7-4. Which of the following is not the approach to Handling Deadlocks

A. Deadlock Prevention
B. Deadlock Avoidance
C. Detect & Recover
D. Virtual Memory

7-5. Which scheduler selects which processes should be brought into the ready queue?

A. Real-term
B. Long-term
C. Mid-term
D. Short-term

7-6. Dived logical memory into blocks with the same size as frames are called

A. Pages
B. Frames
C. Page Table
D. Segmentation

7-7. Which memory allocation policy allocate the largest hole to the process?

A. Best-Fit
B. Worst-Fit
C. First-Fit
D. None of them



7-8. When there is enough memory to fit a process in memory, but the space is not contiguous we need

A. Internal Fragmentation
B. Virtual Fragmentation
C. External Fragmentation
D. None of them

7-9. Piece of code that only one thread can execute at a time is called

A. Mutual Exclusion
B. Critical Section
C. Synchronization
D. All of them

7-10. When a thread waits indefinitely for some resource, but other threads are actually using it is called

A. Starvation
B. Demand Paging
C. Segmentation
D. None of them


 Answers:
1 – B / 2 – A / 3 – B / 4 – D / 5 – B / 6 – A / 7 – B / 8 – C / 9 – B / 10 – A

Fundamentals of Computer and Computer Operating System MCQ

Multiple Choice Questions| Word,Excel,PowerPoint, Networking Multiple Choice & Objective Questions, RSCIT questions


Multiple choice questions of Fundamentals of Computer


1-1. FORTRAN programming language is more suitable for ……

A. Business Applications
B. Marketing Applications
C. Scientific Applications
D. None of the above

1-2. Mostly which of the following device is used to carry user files?

A. Floppy Disk
B. Hard Disk  
C. RAM
D. CDROM

1-3. Which device is used to backup the data?

A. Floppy Disk
B. Tape
C. Network Drive
D. All of the above

1-4. In order to play and hear sound on a computer, one needs:

A. a sound card and speakers
B. a microphone
C. all of them required
D. none of them required

1-5. Which of the following are the cheapest memory devices in terms of Cost/Bit?

A. Semiconductor memories
B. Magnetic Disks
C. Compact Disks
D. Magnetic Tapes

1-6. In a computer _____ is capable to store single binary bit.

A. Capacitor
B. Flip flop
C. Register
D. Inductor

1-7. A set of flip flops integrated together is called ____

A. Counter
B. Adder
C. Register
D. None of the above

1-8. Which of the following are the best units of data on an external storage device?

A. Bits
B. Bytes
C. Hertz
D. Clock cycles

1-9. A register organized to allow to move left or right operations is called a ____

A. Counter
B. Loader
C. Adder
D. Shift register

1-10. Which of the following have the fastest access time?

A. Semiconductor Memories
B. Magnetic Disks
C. Magnetic Tapes
D. Compact Disks


Answers:
1 – C / 2 – A / 3 – D / 4 – A / 5 – C / 6 – B / 7 – C /  8 – B / 9 – D / 10 – A


2-1. Which is a semi conductor memory?

A.  Dynamic
B.  Static
C.  Bubble
D.  Both a & b

2-2. Which of the following is a read only memory storage device?

A.  Floppy Disk
B.  CD-ROM    
C.  Hard Disk
D.  None of these

2-3. Which of the following is a programming language?

A.  Lotus
B.  Pascal
C.  MS-Excel
D.  Netscape

2-4. What do you call the translator which takes assembly language program as input & produce machine language code as output?

A.  Compiler
B.  Interpreter
C.  Debugger
D.  Assembler

2-5. What is a compiler?

A.  A compiler does a conversion line by line as the program is run
B.  A compiler converts the whole of a higher level program code into machine code in one step
C.  A compiler is a general purpose language providing very efficient execution
D.  None of the above

2-6. What is an interpreter?

A.  An interpreter does the conversion line by line as the program is run
B.  An interpreter is the representation of the system being designed
C.  An interpreter is a general purpose language providing very efficient execution
D.  None of the above

2-7. What are the stages in the compilation process?

A.  Feasibility study, system design and testing
B.  Implementation and documentation
C.  Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation
D.  None of the above

2-8. A Compiler is ____

A.  a combination of computer hardware
B.  a program which translates from one high-level language to another
C.  a program which translates from one high-level to a machine level language
D.  None of these

2-9. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits?

A.  ANSI
B.  ASCII
C.  EBCDIC
D.  ISO

2-10. A Pixel is __________

A.  A computer program that draws picture
B.  A picture stored in secondary memory
C.  The smallest resolvable part of a picture
D.  None of these


Answers:
1 – D / 2 – B / 3 – B / 4 – D / 5 – B / 6 – B / 7 – C / 8 – C / 9 – A / 10 – C

3-1. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?

A.  Keyboard
B.  Mouse
C.  Joystick
D.  Track ball

3-2. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?

A.  2
B.  10    
C.  16
D.  32

3-3. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?

A.  Binary
B.  Decimal
C.  Hexadecimal
D.  Octal

3-4. Which of the following is not an output device?

A.  Scanner
B.  Printer
C.  Flat Screen
D.  Touch Screen

3-5. Which of the following devices have a limitation that we can only store information to it but cannot erase or modify it?

A.  Floppy Disk
B.  Hard Disk
C.  Tape Drive
D.  CDROM

3-6. Which technology is used in Compact disks?

A.  Mechanical
B.  Electrical
C.  Electro Magnetic
D.  Laser

3-7. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?

A.  Floppy Disk
B.  Hard Disk
C.  Compact Disk
D.  Magneto Optic Disk

3-8. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?

A.  IBM
B.  Seagate
C.  Microsoft
D.  3M

3-9. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as

A.  Hardware
B.  Software
C.  Firmware
D.  ROM ware

3-10. Memory is made up of

A.  Set of wires
B.  Set of circuits
C.  Large number of cells
D.  All of these


Answers:
1 – B / 2 – A / 3 – A / 4 – A / 5 – D / 6 – D / 7 – B / 8 – B / 9 – C / 10 – C



4-1. Primary memory stores

A. Data alone
B. Programs alone
C. Results alone
D. All of these

4-2. EPROM can be used for

A. Erasing the contents of ROM
B. Reconstructing the contents of ROM  
C. Erasing and reconstructing the contents of ROM
D. Duplicating ROM

4-3. Which device can understand difference between data & programs?

A. Input device
B. Output device
C. Memory
D. Microprocessor

4-4. The contents of information are stored in

A. Memory data register
B. Memory address register
C. Memory arithmetic registers
D. Memory access register

4-5. Memory unit is one part of

A. Input device
B. Control unit
C. Output device
D. Central Processing Unit

4-6. Algorithm and Flow chart help us to

A. Know the memory capacity
B. Identify the base of a number system
C. Direct the output to a printer
D. Specify the problem completely and clearly

4-7. Which of the following is not a valid size of a Floppy Disk?

A. 8
B. 5 1/4

C. 3 1/2

D. 5 1/2

4-8. The basic operations performed by a computer are

A. Arithmetic operation
B. Logical operation
C. Storage and relative
D. All the above

4-9. The earliest calculating devices are

A. Abacus
B. Clock
C. Difference Engine
D. None of these



4-10. Who built the first Mechanical Calculator

A. Joseph Marie Jacquard
B. John Mauchly
C. Blaise Pascal
D. Howard Aiken

Answers:
1 – D / 2 – C / 3 – D / 4 – A / 5 – D / 6 – D / 7 – D / 8 – D / 9 – A / 10 – C

5-1. Punched cards were first introduced by

A. Powers
B. Pascal
C. Jacquard
D. Herman Hollerith

5-2. Computers built before the First Generation of computers were:

A. Mechanical
B. Electro-mechanical  
C. Electrical
D. None of these

5-3. Word length of a Personal Computer is ___

A. 4 bits
B. 8 bits
C. 16 bits
D. 64 bits

5-4. Size of the primary memory of a PC ranges between

A. 2KB to 8KB
B. 64KB & 256KB
C. 256KB & 640KB
D. None of these

5-5. CPU speed of a personal computer is

A. 32 KIPS
B. 100 KIPS
C. 1 MIPS
D. None of these

5-6. Programs are executed on the basis of a priority number in a

A. Batch processing system
B. Multiprogramming
C. Time sharing
D. None of these
5-7. Cursor is a ____
A.
Pixel
B. Thin blinking line
C. Pointing device
D. None of these

5-8. Operating system, editors, and debuggers comes under?

A. System Software
B. Application Software
C. Utilities
D. None of the above



5-9. What is the first stage in software development?

A. Specification and design
B. Testing
C. System Analysis
D. Maintenance

5-10. What is System Analysis?

A. The design of the screen the user will see and use to enter or display data
B. System analysis defines the format and type of data the program will use
C. System Analysis involves creating formal model of the problem to be solved
D. None of the above

 Answers:
1 – D / 2 – B / 3 – B / 4 – C / 5 – B / 6 – B / 7 – B / 8 – A / 9 – C / 10 – C

6-1. What do you call the programs that are used to find out possible faults and their causes?

A. Operating system extensions
B. Cookies
C. Diagnostic software
D. Boot diskettes

6-2. Which programming languages are classified as low level languages?

A. Basic, COBOL, FORTRAN
B. Prolog 2, Expert Systems
C. Knowledge based Systems
D. Assembly Languages

6-3. Which of the following is not anti-viruses software?

A. NAV
B. F-Prot
C. Oracle
D. McAfee

6-4. Which device is required for the Internet connection?

A. Joystick
B. Modem
C. CD Drive
D. NIC Card

6-5. What does DMA stand for?

A. Distinct Memory Access
B. Direct Memory Access
C. Direct Module Access
D. Direct Memory Allocation

6-6. Which of the following is a storage device?

A. Tape
B. Hard Disk
C. Floppy Disk
D. All of the above

6-7. When did John Napier develop logarithm?

A. 1416
B. 1614
C. 1641
D. 1804

6-8. A normal CD-ROM usually can store up to __________data?

A. 680 KB
B. 680 Bytes
C. 680 MB
D. 680 GB

6-9. MIS is designed to provide information needed for effective decision making by?

A. Consumers
B. Workers
C. Foremen
D. Managers

6-10. What is a light pen?

A. Mechanical Input device
B. Optical input device
C. Electronic input device
D. Optical output device


Answers:
1 – C / 2  – D / 3 – C / 4 – B / 5 – B / 6 – D / 7 – B / 8 – C / 9 – D / 10 – B

7-1. The Second Generation Computer was based on ________.

A. Vacuum Tube
B. Silicon Chips
C. Transistor
D. Bio Chips

7-2. The Third Generation Computer was made with ________.

A. Vacuum Tube
B. Discrete Components
C. IC
D. Bio Chips

7-3. The BIOS is the abbreviation of ________.

A. Basic Input Output System
B. Best Input Output System
C. Basic Input Output Symbol
D. Base Input Output System

7-4. What do you call a single point on a computer screen?

A. Cell
B. Element
C. Pixel
D. Bit

7-5. RJ45 UTP cable has ________ Cables.

A. 2 pair
B. 3 pair
C. 4 pair
D. 5 pair

7-6. Basic is ________ language.

A. a procedural
B. an object oriented
C. both A and B
D. none of the above

7-7. In ________ mode, the communication channel is used in both directions at the same time?

A. Full-duplex
B. Simplex
C. Half-duplex
D. None of the above

7-8. How was the generation of computer classified?

A. by the device used in memory & processor
B. by the speed of computer
C. by the model of the computer
D. by the accuracy of computer

7-9.    Who invented Analytical engine?

A. Blaise Pascal
B. George Bool
C. Charles Babbage
D. Dr. Herman Hollerith



7-10. Through which device the main components of the computer communicate with each other?

A. Keyboard
B. System Bus
C. Monitor
D. Memory


Answers:
1 – C / 2 – C / 3 – A / 4 – C / 5 – C / 6 – A / 7 – A / 8 – A / 9 – C / 10 – B

8-1.  MICR stands for

A.  Magnetic Ink Character Reader
B.  Magnetic Ink Code Reader
C.  Magnetic Ink Case Reader
D.  None of the above

8-2.  Which access method is used to access cassette tape?

A.  Direct
B.  Sequential      
C.  Both of the above
D.  None of the above

8-3.  EEPROM stands for

A.  Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
B.  Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
C.  Easily Erasable Programmable Read Only Memory
D.  Easily Erasable Programmable Read Only Memory

8-4.  Which of the following memories need refresh?

A.  SRAM
B.  DRAM
C.  ROM
D.  All of the above

8-5.  ASCII stands for

A.  American Standard Code for Information Interchange
B.  American Scientific Code for International Interchange
C.  American Standard Code for Intelligence Interchange
D.  American Scientific Code for Information Interchange

8-6.  The output quality of a printer is measured by

A.  Dot per sq. inch
B.  Dot per inch
C.  Dots printed per unit time
D.  All of the above

8-7.  Main storage is also called

A.  Accumulator
B.  Control Unit
C.  Register Unit
D.  Memory

8-8.  Which is valid statement

A.  1 KB = 1024 Bytes
B.  1 MB = 1024 Bytes
C.  1 KB = 1000 Bytes
D.  1 MB = 1000 Bytes

8-9.  After copying the content how many times can you paste?

A.  1
B.  16
C.  32
D.  Many



8-10.  1 nibble equals to

A.  1 bits
B.  2 bits
C.  4 bits
D.  8 bits


Answers:
1 – A / 2 – B / 3 – A / 4 – B / 5 – A / 6 – B / 7 – D / 8 – A / 9 – D / 10 – C

9-1  Which of the following Language that Computer can Understand & Execute?

A.  Machine Language
B.  C Programming Language
C.  Java Programming Language
D.  None of the Above

9-2  Who is credited for using punch cards to control patterns of a weaving machine?

A.  Blaise Pascal
B.  Herman Hollerith       
C.  Jacquard
D.  Charles Babbage

9-3  Dedicated Computer means

A. Doesn’t have OS
B. Used by single person
C. Assigned to one and only one task
D. All of Above

9-4  Computer Keyboard can be classified as __________ Device?

A.  Memory
B.  Input
C.  Output
D.  Storage

9-5  Physical connection between Microprocessor Memory and other parts is called _________

A.  Path
B.  Hub
C.  Address bus
D.  None of the above

9-6  Shortcut Notation for groups of four Binary Digits is called ____________ Number System.

A.  Unicode
B.  Decimal
C.  Binary
D.  Hexadecimal

9-7  What is the full form of AT in the IBM PC-AT?

A.  Applied Technology
B.  Advance Technology
C.  Additional Technology
D.  None of the Above

9-8  ____________ has the shortest access times.

A.  Cache Memory
B.  Virtual Memory
C.  Secondary Memory
D.  All of the Above

9-9  In Computer terminology ‘CAD’ is stands for

A.  Computer And Design
B.  Computer Algorithm in Design
C.  Computer Aided Design
D.  None of the above

9-10  Which of the following is not an Input Device?

A.  Touch Screen
B.  Optical Scanners
C.  Touch Pad
D.  Mouse Pad


Answers:
1 – A / 2 – C / 3 – C / 4 – B / 5 – C / 6 – D / 7 – B / 8 – A / 9 – C / 10 – D

10-1 What is Unicode?

A. Standard Font
B. Software
C. Character Encoding System
D. Keyboard Layout

10-2 In Computer System Scanner is ______ Device?

A. Input
B. Output       
C. Both
D. None

10-3 Which of the following memory has the shortest access time?

A. Virtual Memory
B. Cache Memory
C. External Memory
D. Register

10-4 Speed of Laser Printer is measured in

A. LPM
B. PPM
C. DPI
D. DPS

10-5 Which of the following device cannot be shared in Network?

A. CD Drive
B. Printer
C. Mouse
D. Hard Disk

10-6 Which of the following is not Computer Hardware?

A. Mouse
B. Monitor
C. Antivirus
D. Printer

10-7 What is the main purpose of the secondary storage device?




A. To increase the speed of Computer
B. To Install Operating System
C. To Networking
D. To Store Data

10-8 Which of the following memories needs refresh?

A. DRAM
B. SRAM
C. ROM
D. All of above

10-9 A Dumb terminal has

A. Processor and Keyboard
B. Processor and Hard Disk
C. Keyboard and Hard Disk
D. Keyboard and Screen

10-10 Who invented Integrated Circuit (IC)?

A. Herman Hollerith
B. Jack Kilby
C. Semen Korsakov
D. Bill Gates


Answers:
1 – C / 2 – A / 3 – D / 4 – B / 5 – C / 6 – C / 7 – D / 8 – A / 9 – D / 10 – B