Fundamentals of Computer and Computer Operating System MCQ

Multiple Choice Questions| Word,Excel,PowerPoint, Networking Multiple Choice & Objective Questions, RSCIT questions


Multiple choice questions of Fundamentals of Computer


1-1. FORTRAN programming language is more suitable for ……

A. Business Applications
B. Marketing Applications
C. Scientific Applications
D. None of the above

1-2. Mostly which of the following device is used to carry user files?

A. Floppy Disk
B. Hard Disk  
C. RAM
D. CDROM

1-3. Which device is used to backup the data?

A. Floppy Disk
B. Tape
C. Network Drive
D. All of the above

1-4. In order to play and hear sound on a computer, one needs:

A. a sound card and speakers
B. a microphone
C. all of them required
D. none of them required

1-5. Which of the following are the cheapest memory devices in terms of Cost/Bit?

A. Semiconductor memories
B. Magnetic Disks
C. Compact Disks
D. Magnetic Tapes

1-6. In a computer _____ is capable to store single binary bit.

A. Capacitor
B. Flip flop
C. Register
D. Inductor

1-7. A set of flip flops integrated together is called ____

A. Counter
B. Adder
C. Register
D. None of the above

1-8. Which of the following are the best units of data on an external storage device?

A. Bits
B. Bytes
C. Hertz
D. Clock cycles

1-9. A register organized to allow to move left or right operations is called a ____

A. Counter
B. Loader
C. Adder
D. Shift register

1-10. Which of the following have the fastest access time?

A. Semiconductor Memories
B. Magnetic Disks
C. Magnetic Tapes
D. Compact Disks


Answers:
1 – C / 2 – A / 3 – D / 4 – A / 5 – C / 6 – B / 7 – C /  8 – B / 9 – D / 10 – A


2-1. Which is a semi conductor memory?

A.  Dynamic
B.  Static
C.  Bubble
D.  Both a & b

2-2. Which of the following is a read only memory storage device?

A.  Floppy Disk
B.  CD-ROM    
C.  Hard Disk
D.  None of these

2-3. Which of the following is a programming language?

A.  Lotus
B.  Pascal
C.  MS-Excel
D.  Netscape

2-4. What do you call the translator which takes assembly language program as input & produce machine language code as output?

A.  Compiler
B.  Interpreter
C.  Debugger
D.  Assembler

2-5. What is a compiler?

A.  A compiler does a conversion line by line as the program is run
B.  A compiler converts the whole of a higher level program code into machine code in one step
C.  A compiler is a general purpose language providing very efficient execution
D.  None of the above

2-6. What is an interpreter?

A.  An interpreter does the conversion line by line as the program is run
B.  An interpreter is the representation of the system being designed
C.  An interpreter is a general purpose language providing very efficient execution
D.  None of the above

2-7. What are the stages in the compilation process?

A.  Feasibility study, system design and testing
B.  Implementation and documentation
C.  Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation
D.  None of the above

2-8. A Compiler is ____

A.  a combination of computer hardware
B.  a program which translates from one high-level language to another
C.  a program which translates from one high-level to a machine level language
D.  None of these

2-9. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits?

A.  ANSI
B.  ASCII
C.  EBCDIC
D.  ISO

2-10. A Pixel is __________

A.  A computer program that draws picture
B.  A picture stored in secondary memory
C.  The smallest resolvable part of a picture
D.  None of these


Answers:
1 – D / 2 – B / 3 – B / 4 – D / 5 – B / 6 – B / 7 – C / 8 – C / 9 – A / 10 – C

3-1. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?

A.  Keyboard
B.  Mouse
C.  Joystick
D.  Track ball

3-2. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?

A.  2
B.  10    
C.  16
D.  32

3-3. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?

A.  Binary
B.  Decimal
C.  Hexadecimal
D.  Octal

3-4. Which of the following is not an output device?

A.  Scanner
B.  Printer
C.  Flat Screen
D.  Touch Screen

3-5. Which of the following devices have a limitation that we can only store information to it but cannot erase or modify it?

A.  Floppy Disk
B.  Hard Disk
C.  Tape Drive
D.  CDROM

3-6. Which technology is used in Compact disks?

A.  Mechanical
B.  Electrical
C.  Electro Magnetic
D.  Laser

3-7. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?

A.  Floppy Disk
B.  Hard Disk
C.  Compact Disk
D.  Magneto Optic Disk

3-8. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?

A.  IBM
B.  Seagate
C.  Microsoft
D.  3M

3-9. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as

A.  Hardware
B.  Software
C.  Firmware
D.  ROM ware

3-10. Memory is made up of

A.  Set of wires
B.  Set of circuits
C.  Large number of cells
D.  All of these


Answers:
1 – B / 2 – A / 3 – A / 4 – A / 5 – D / 6 – D / 7 – B / 8 – B / 9 – C / 10 – C



4-1. Primary memory stores

A. Data alone
B. Programs alone
C. Results alone
D. All of these

4-2. EPROM can be used for

A. Erasing the contents of ROM
B. Reconstructing the contents of ROM  
C. Erasing and reconstructing the contents of ROM
D. Duplicating ROM

4-3. Which device can understand difference between data & programs?

A. Input device
B. Output device
C. Memory
D. Microprocessor

4-4. The contents of information are stored in

A. Memory data register
B. Memory address register
C. Memory arithmetic registers
D. Memory access register

4-5. Memory unit is one part of

A. Input device
B. Control unit
C. Output device
D. Central Processing Unit

4-6. Algorithm and Flow chart help us to

A. Know the memory capacity
B. Identify the base of a number system
C. Direct the output to a printer
D. Specify the problem completely and clearly

4-7. Which of the following is not a valid size of a Floppy Disk?

A. 8
B. 5 1/4

C. 3 1/2

D. 5 1/2

4-8. The basic operations performed by a computer are

A. Arithmetic operation
B. Logical operation
C. Storage and relative
D. All the above

4-9. The earliest calculating devices are

A. Abacus
B. Clock
C. Difference Engine
D. None of these



4-10. Who built the first Mechanical Calculator

A. Joseph Marie Jacquard
B. John Mauchly
C. Blaise Pascal
D. Howard Aiken

Answers:
1 – D / 2 – C / 3 – D / 4 – A / 5 – D / 6 – D / 7 – D / 8 – D / 9 – A / 10 – C

5-1. Punched cards were first introduced by

A. Powers
B. Pascal
C. Jacquard
D. Herman Hollerith

5-2. Computers built before the First Generation of computers were:

A. Mechanical
B. Electro-mechanical  
C. Electrical
D. None of these

5-3. Word length of a Personal Computer is ___

A. 4 bits
B. 8 bits
C. 16 bits
D. 64 bits

5-4. Size of the primary memory of a PC ranges between

A. 2KB to 8KB
B. 64KB & 256KB
C. 256KB & 640KB
D. None of these

5-5. CPU speed of a personal computer is

A. 32 KIPS
B. 100 KIPS
C. 1 MIPS
D. None of these

5-6. Programs are executed on the basis of a priority number in a

A. Batch processing system
B. Multiprogramming
C. Time sharing
D. None of these
5-7. Cursor is a ____
A.
Pixel
B. Thin blinking line
C. Pointing device
D. None of these

5-8. Operating system, editors, and debuggers comes under?

A. System Software
B. Application Software
C. Utilities
D. None of the above



5-9. What is the first stage in software development?

A. Specification and design
B. Testing
C. System Analysis
D. Maintenance

5-10. What is System Analysis?

A. The design of the screen the user will see and use to enter or display data
B. System analysis defines the format and type of data the program will use
C. System Analysis involves creating formal model of the problem to be solved
D. None of the above

 Answers:
1 – D / 2 – B / 3 – B / 4 – C / 5 – B / 6 – B / 7 – B / 8 – A / 9 – C / 10 – C

6-1. What do you call the programs that are used to find out possible faults and their causes?

A. Operating system extensions
B. Cookies
C. Diagnostic software
D. Boot diskettes

6-2. Which programming languages are classified as low level languages?

A. Basic, COBOL, FORTRAN
B. Prolog 2, Expert Systems
C. Knowledge based Systems
D. Assembly Languages

6-3. Which of the following is not anti-viruses software?

A. NAV
B. F-Prot
C. Oracle
D. McAfee

6-4. Which device is required for the Internet connection?

A. Joystick
B. Modem
C. CD Drive
D. NIC Card

6-5. What does DMA stand for?

A. Distinct Memory Access
B. Direct Memory Access
C. Direct Module Access
D. Direct Memory Allocation

6-6. Which of the following is a storage device?

A. Tape
B. Hard Disk
C. Floppy Disk
D. All of the above

6-7. When did John Napier develop logarithm?

A. 1416
B. 1614
C. 1641
D. 1804

6-8. A normal CD-ROM usually can store up to __________data?

A. 680 KB
B. 680 Bytes
C. 680 MB
D. 680 GB

6-9. MIS is designed to provide information needed for effective decision making by?

A. Consumers
B. Workers
C. Foremen
D. Managers

6-10. What is a light pen?

A. Mechanical Input device
B. Optical input device
C. Electronic input device
D. Optical output device


Answers:
1 – C / 2  – D / 3 – C / 4 – B / 5 – B / 6 – D / 7 – B / 8 – C / 9 – D / 10 – B

7-1. The Second Generation Computer was based on ________.

A. Vacuum Tube
B. Silicon Chips
C. Transistor
D. Bio Chips

7-2. The Third Generation Computer was made with ________.

A. Vacuum Tube
B. Discrete Components
C. IC
D. Bio Chips

7-3. The BIOS is the abbreviation of ________.

A. Basic Input Output System
B. Best Input Output System
C. Basic Input Output Symbol
D. Base Input Output System

7-4. What do you call a single point on a computer screen?

A. Cell
B. Element
C. Pixel
D. Bit

7-5. RJ45 UTP cable has ________ Cables.

A. 2 pair
B. 3 pair
C. 4 pair
D. 5 pair

7-6. Basic is ________ language.

A. a procedural
B. an object oriented
C. both A and B
D. none of the above

7-7. In ________ mode, the communication channel is used in both directions at the same time?

A. Full-duplex
B. Simplex
C. Half-duplex
D. None of the above

7-8. How was the generation of computer classified?

A. by the device used in memory & processor
B. by the speed of computer
C. by the model of the computer
D. by the accuracy of computer

7-9.    Who invented Analytical engine?

A. Blaise Pascal
B. George Bool
C. Charles Babbage
D. Dr. Herman Hollerith



7-10. Through which device the main components of the computer communicate with each other?

A. Keyboard
B. System Bus
C. Monitor
D. Memory


Answers:
1 – C / 2 – C / 3 – A / 4 – C / 5 – C / 6 – A / 7 – A / 8 – A / 9 – C / 10 – B

8-1.  MICR stands for

A.  Magnetic Ink Character Reader
B.  Magnetic Ink Code Reader
C.  Magnetic Ink Case Reader
D.  None of the above

8-2.  Which access method is used to access cassette tape?

A.  Direct
B.  Sequential      
C.  Both of the above
D.  None of the above

8-3.  EEPROM stands for

A.  Electrically Erasable Programmable Read Only Memory
B.  Electronic Erasable Programmable Read Only Memory
C.  Easily Erasable Programmable Read Only Memory
D.  Easily Erasable Programmable Read Only Memory

8-4.  Which of the following memories need refresh?

A.  SRAM
B.  DRAM
C.  ROM
D.  All of the above

8-5.  ASCII stands for

A.  American Standard Code for Information Interchange
B.  American Scientific Code for International Interchange
C.  American Standard Code for Intelligence Interchange
D.  American Scientific Code for Information Interchange

8-6.  The output quality of a printer is measured by

A.  Dot per sq. inch
B.  Dot per inch
C.  Dots printed per unit time
D.  All of the above

8-7.  Main storage is also called

A.  Accumulator
B.  Control Unit
C.  Register Unit
D.  Memory

8-8.  Which is valid statement

A.  1 KB = 1024 Bytes
B.  1 MB = 1024 Bytes
C.  1 KB = 1000 Bytes
D.  1 MB = 1000 Bytes

8-9.  After copying the content how many times can you paste?

A.  1
B.  16
C.  32
D.  Many



8-10.  1 nibble equals to

A.  1 bits
B.  2 bits
C.  4 bits
D.  8 bits


Answers:
1 – A / 2 – B / 3 – A / 4 – B / 5 – A / 6 – B / 7 – D / 8 – A / 9 – D / 10 – C

9-1  Which of the following Language that Computer can Understand & Execute?

A.  Machine Language
B.  C Programming Language
C.  Java Programming Language
D.  None of the Above

9-2  Who is credited for using punch cards to control patterns of a weaving machine?

A.  Blaise Pascal
B.  Herman Hollerith       
C.  Jacquard
D.  Charles Babbage

9-3  Dedicated Computer means

A. Doesn’t have OS
B. Used by single person
C. Assigned to one and only one task
D. All of Above

9-4  Computer Keyboard can be classified as __________ Device?

A.  Memory
B.  Input
C.  Output
D.  Storage

9-5  Physical connection between Microprocessor Memory and other parts is called _________

A.  Path
B.  Hub
C.  Address bus
D.  None of the above

9-6  Shortcut Notation for groups of four Binary Digits is called ____________ Number System.

A.  Unicode
B.  Decimal
C.  Binary
D.  Hexadecimal

9-7  What is the full form of AT in the IBM PC-AT?

A.  Applied Technology
B.  Advance Technology
C.  Additional Technology
D.  None of the Above

9-8  ____________ has the shortest access times.

A.  Cache Memory
B.  Virtual Memory
C.  Secondary Memory
D.  All of the Above

9-9  In Computer terminology ‘CAD’ is stands for

A.  Computer And Design
B.  Computer Algorithm in Design
C.  Computer Aided Design
D.  None of the above

9-10  Which of the following is not an Input Device?

A.  Touch Screen
B.  Optical Scanners
C.  Touch Pad
D.  Mouse Pad


Answers:
1 – A / 2 – C / 3 – C / 4 – B / 5 – C / 6 – D / 7 – B / 8 – A / 9 – C / 10 – D

10-1 What is Unicode?

A. Standard Font
B. Software
C. Character Encoding System
D. Keyboard Layout

10-2 In Computer System Scanner is ______ Device?

A. Input
B. Output       
C. Both
D. None

10-3 Which of the following memory has the shortest access time?

A. Virtual Memory
B. Cache Memory
C. External Memory
D. Register

10-4 Speed of Laser Printer is measured in

A. LPM
B. PPM
C. DPI
D. DPS

10-5 Which of the following device cannot be shared in Network?

A. CD Drive
B. Printer
C. Mouse
D. Hard Disk

10-6 Which of the following is not Computer Hardware?

A. Mouse
B. Monitor
C. Antivirus
D. Printer

10-7 What is the main purpose of the secondary storage device?




A. To increase the speed of Computer
B. To Install Operating System
C. To Networking
D. To Store Data

10-8 Which of the following memories needs refresh?

A. DRAM
B. SRAM
C. ROM
D. All of above

10-9 A Dumb terminal has

A. Processor and Keyboard
B. Processor and Hard Disk
C. Keyboard and Hard Disk
D. Keyboard and Screen

10-10 Who invented Integrated Circuit (IC)?

A. Herman Hollerith
B. Jack Kilby
C. Semen Korsakov
D. Bill Gates


Answers:
1 – C / 2 – A / 3 – D / 4 – B / 5 – C / 6 – C / 7 – D / 8 – A / 9 – D / 10 – B

No comments:

Post a Comment