Microsoft Word

Multiple Choice Questions| Word,Excel,PowerPoint, Networking Multiple Choice & Objective Questions, RSCIT questions

Multiple choice question of Microsoft Word

1-1. Which option in File pull-down menu is used to close a file in MSWord?

A. New
B. Quit
C. Close
D. Exit

1-2. Which bar is usually located below that Title Bar that provides categorized options?

A. Menu bar
B. Status Bar
C. Tool bar
D. Scroll bar

1-3. Which of these toolbars allows changing of Fonts and their sizes?

A. Standard
B. Formatting
C. Print Preview
D. None of these

1-4. Which key should be pressed to start a new paragraph in MS-Word?

A. Down Cursor Key
B. Enter Key
C. Shift + Enter
D. Ctrl + Enter

1-5. Which menu in MSWord can be used to change character size and typeface?

A. View
B. Tools
C. Format
D. Data

1-6. By default, on which page the header or the footer is printed?

A. on first page
B. on alternate page
C. on every page
D. none of the above

1-7. In MS-Word, for what does ruler help?

A. to set tabs
B. to set indents
C. to change page margins
D. All of the above

1-8. Using Find command in Word, we can search?

A. characters
B. formats
C. symbols
D. All of the above

1-9. MS-Word automatically moves the text to the next line when it reaches the right edge of the screen and is called?

A. Carriage Return
B. Enter
C. Word Wrap
D. None of the above
1-10. Selecting text means, selecting?
A. a word
B. an entire sentence
C. whole document
D. any of the above



Answers:
1 – C / 2 – A / 3 – B / 4 – B / 5 – C / 6 – C / 7 – D / 8 – D / 9 – C / 10 – D

2-1. Single spacing in MS-WORD document causes ____ point line spacing?

A. 10
B. 12
C. 14
D. 16

2-2. Which would you choose to display the statistics about a document?

A. tools, word count
B. insert, statistics
C. tools, spelling and grammar
D. tools, statistics

2-3. Which feature do you use to create a newspaper like document?

A. Bullets & numbering
B. Tables
C. Columns
D. Tab stops

2-4. Which would you choose to list Synonyms & Antonyms of a selected word?

A. Tools, Spelling & Grammar
B. Tools, Language
C. Tools, Options
D. Insert, Cross-reference

2-5. Which language does MS-Word use to create Macros?

A. Visual C++
B. Visual Basic
C. FoxPro
D. Access

2-6. What do you call ‘a collection of character and paragraph formatting commands’?

A. the defaults
B. a template
C. a style
D. a boilerplate

2-7. In MS Word, Ctrl+S is for …..

A. Scenarios
B. Size
C. Save
D. Spelling Check

2-8. Which key is used to increase left indent?

A. Ctrl+I
B. Ctrl+M
C. Alt+I
D. F10

2-9. Which key is used to select all the text in the document?

A. Ctrl+T
B. Ctrl+A
C. Ctrl+F
D. Ctrl+N

2-10. To undo the last work, press …..

A. Ctrl+U
B. Ctrl+Y
C. Ctrl+Z
D. Ctrl+W



Answers:
1 – B / 2 – A / 3 – C / 4 – B / 5 – B / 6 – C / 7 – C / 8 – B / 9 – B / 10 – C

3-1. Which enables us to send the same letter to different persons?

A. macros
B. template
C. mail merge
D. none

3-2. Which key deletes the character to the left of the cursor?

A. End
B. Backspace
C. Home
D. Delete

3-3. Which key deletes the character to the right of the cursor?

A. End
B. Backspace
C. Home
D. Delete

3-4. Which would you choose to save a document with a new name?

A. Press Ctrl+S
B. Click File, Save
C. Click Tools, Options, Save
D. Click File, Save As

3-5. Which would you choose to move selected text from one place to another?

A. Move and Paste
B. Copy and Paste
C. Cut and Paste
D. Delete and Paste

3-6. How do you magnify your document?

A. View, Zoom
B. Format, Font
C. Tools, Options
D. Tools, Customize

3-7. Which enables you to move directly to specific location in a document?

A. Subdocuments
B. Bookmarks
C. Cross-references
D. Outlines

3-8. What are inserted as cross-reference in Word?

A. Placeholders
B. Bookmarks
C. Objects
D. Word fields

3-9. Which keystroke is used for updating a field?

A. F6
B. F9
C. F11
D. F12

3-10. A master document contains_________, each of which contains a pointer to a file on a disk?

A. Placeholders
B. subdocuments
C. bookmarks
D. references



Answers:
1 – C / 2 – B / 3 – D / 4 – D / 5 – C / 6 – A / 7 – B / 8 – D / 9 – B / 10 – B

4-1. When typing in a word field manually, what must you press to insert the code’s braces?

A. Ctrl + F6
B. Ctrl + F9
C. Alt + F11
D. Shift + F12

4-2. A word field may consist of an optional field instruction called a(n) ______

A. subdocument
B. symbol
C. signal
D. switch

4-3. Footnotes, endnotes, and indexes are all inserted as __________

A. bookmarks
B. cross-references
C. hyperlinks
D. word fields

4-4. Before creating a master document, you must switch to _________

A. Normal View
B. Outline View
C. Web Layout View
D. Print Layout View

4-5. Before moving a subdocument to another location within a master document, you must switch to _________

A. Normal View
B. Outline View
C. Web Layout View
D. Print Layout View

4-6. Which of the following can be used to navigate documents?

A. frames
B. hyperlinks
C. web toolbar
D. all of the above

4-7. Which of the following can be used to divide a web page into areas?

A. frames
B. theme
C. table of contents
D. none of the above

4-8. By default, Word automatically formats each heading in a table of contents as __________

A. bookmarks
B. cross-references
C. hyperlinks
D. word-fields

4-9. The ability to combine name and addresses with a standard document is called _________

A. document formatting
B. database management
C. mail merge
D. form letters

4-10. Which feature is used for monitoring all document changes?

A. Edit Document
B. Monitor Change
C. Track Change
D. Track all



Answers:
1 – B / 2 – D / 3 – D / 4 – B / 5 – B / 6 – B / 7 – A / 8 – C / 9 – C / 10 – C

5-1. When sharing data in Office, the ________ document is the document in which the data was first entered.

A. source
B. destination
C. original
D. primary

5-2. Which command is used to establish a link between a source document and a destination document?

A. Tools, Link, Documents
B. Tools, Link
C. Edit, Link
D. Edit, Paste Special

5-3. Which option enables automatic updates in destination documents?

A. embedding
B. objects
C. links
D. relationships

5-4. Which is an Office feature that makes it easy to edit embedded objects?

A. pasting
B. visual editing
C. tools, update, links
D. edit, links

5-5. Which is true when you insert an excel worksheet into a word document?

A. word is the destination document
B. excel is the destination document
C. the worksheet is the destination document
D. the document is the source document

5-6. What would you do when you want to update the data in an embedded worksheet range?

A. double click the worksheet range object
B. right click worksheet range object & choose format object
C. edit the data in the destination document
D. edit the data in the source document.

5-7. Which can be used for quick access to commonly used commands and tools?

A. Status bar
B. Tool bar
C. Menu bar
D. Title bar

5-8. With which view can you see how text and graphics will appear on the printed page?

A. Normal
B. Print Layout
C. Outline
D. Web Layout

5-9. Which simplifies the process of formatting text if the same formatting is required in more than one location?

A. Auto Text
B. Format Painter
C. Font dialog box
D. None of the above

5-10. Which of the following is best for quick copy operation?

A. Copy and Paste
B. Windows Clipboard
C. Drag and Drop
D. Auto Text



Answers:
1 – A / 2 – D / 3 – C / 4 - B / 5 - A / 6 – A / 7 – B / 8 – B / 9 – B / 10 – C

6-1. Which simplifies the process of formatting text if the same formatting is required in more than one location

A. Auto Text
B. Format Painter
C. Font dialog box
D. None of the above

6-2. Which of the following is best for quick copy operation?

A. Copy and Paste
B. Windows Clipboard
C. Drag and Drop
D. Auto Text

6-3. Which of the following operations moves text from clipboard?

A. Copy
B. Paste
C. Drag and Drop
D. Cut

6-4. Which of the following provides a list ofx synonyms?

A. Find command
B. Replace Command
C. Thesaurus
D. Spelling and Grammar

6-5. Which of the following helps to reduce spelling error in the document?

A. Auto Format
B. Auto Correct
C. Smart Tags
D. Auto Text

6-6. Auto text and Auto correct are ___________ tools.

A. styling
B. editing
B. designing
D. none of the above

6-7. Which of the following enables you to make multiple changes in a document at once?

A. find command
B. Replace command
C. Drag and Drop
D. copy command

6-8. Which of the following commands should you always use before submitting a document to others?

A. find command
B. Replace command
C. Spelling and Grammar
D. Thesaurus

6-9. Which of the following enables you to paste data multiple times?

A. Windows Clipboard
B. Office Clipboard
C. Both Windows & Office Clipboard
D. None of the all

6-10. Which of the following do you use to change margins?

A. formatting toolbar
B. page setup dialog box
C. Standard toolbar
D. paragraph dialog box 



Answers:
1 – B / 2 – C / 3 – B / 4 – C / 5 – B / 6 – B / 7 – B / 8 – C / 9 – C / 10 – B

7-1. Which key do you press to force a page break?

A. CTRL+ALT
B. CTRL+ break
C. CTRL+ Enter
D. none of the above

7-2. Which menu do you choose to create footer? (in MS Office 2003)

A. format, header and footer
B. view, footer
C. insert, header and footer
D. view, header and footer

7-3. Which menu do you choose to create header? (in MS Office 2003)

A. format, header and footer
B. view, header
C. insert, header and footer
D. view, header and footer

7-4. Which menu do you choose to shade words and paragraph?

A. format, borders and shading
B. insert, borders and shading
C. view, shading
D. none of the above

7-5. to view headers and footers, you must switch to

A. normal view
B. print layout view
C. print preview mode
D. both B and C

7-6. Which of the following can you change using the page setup dialog box?

A. margins
B. page orientation
C. vertical alignment
D. all of the above

7-7. By default, your document prints with:

A. 1 inch top and bottom margins
B. a portrait orientation
C. 1.25 inches left and right margins
D. all of the above

7-8. switching between portrait and landscape modes involves the:

A. header and footer toolbar
B. print layout view
C. page setup dialog box
D. none of the above

7-9. What happens when you insert an AutoShape by simply clicking in the document?

A. it appears near the insertion point
B. it is inserted in its default size
C. is selected
D. all of the above

7-10. What must be used to control the layering of objects?

A. formatting toolbar
B. picture toolbar
C. drawing toolbar
D. image toolbar



Answers:
1 – C / 2 – D / 3 – D / 4 – A / 5 – D / 6 – D / 7 – D / 8 – C / 9 – D / 10 – C

8.1 What is the shortcut key to “Center Align” the selected text?

A. Ctrl + C
B. Ctrl + E
C. Ctrl + F
D. None of above

8.2 What is the shortcut key to “Undo” the last action in a document?

A. Ctrl + X
B. Ctrl + Y  
C. Ctrl + Z
D. None of above

8.3 What is the shortcut key to “Insert Hyperlink” in a document?

A. Ctrl + H
B. Ctrl + L
C. Ctrl + K
D. None of above

8.4 What is the shortcut key for “Find and Replace” dialog box?

A. Ctrl + F
B. Ctrl + R
C. Ctrl + H
D. Ctrl + Shift + F

8.5 What is the shortcut key for Spelling Check in document?

A. F7
B. Shift + F7
C. Ctrl + F7
D. Alt + F7

8.6 What is the shortcut key to Update Formula in a table?

A. F9
B. Alt + F9
C. Ctrl + F9
D. Shift + F9

8.7 What is the shortcut key to Close Active Document in Microsoft Word?

A. Ctrl + F4
B. Shift + F4
C. Ctrl + Shift + F4
D. None of above

8.8 What is the shortcut key for “Font” dialog box?

A. Ctrl + F
B. Ctrl + D
C. Ctrl + G
D. None of the above

8.9 What is the shortcut key for “Superscript” the selected text?

A. Ctrl + =
B. Ctrl + -
C. Ctrl + Shift + =
D. Ctrl + Shift + -

8.10 What is the shortcut key for “Subscript” the selected text?

A. Ctrl + =
B. Ctrl + -
C. Ctrl + Shift + =
D. Ctrl + Shift + -



Answers:
1 – B / 2 – C / 3 – C / 4 – C / 5 – A / 6 – A / 7 – A / 8 – B / 9 – C / 10 – A

9-1. Ctrl + A

A. Align Right
B. Select All
C. Change font
D. Save document

9-2. Ctrl + B

A. Search the selected text
B. Paste the selected text      
C. Bold the selected text
D. Open the specified file

9-3. Ctrl + C

A. Copy the selected text
B. Cut the selected text
C. Print the selected text
D. Paste the selected text

9-4. Ctrl + D

A. Delete Dialog Box
B. Font Dialog Box
C. Delete All
D. Do nothing

9-5. Ctrl + E

A. Exit Application
B. Select All
C. Clear All
D. Align Center

9-6. Ctrl + F

A. Open Find and Replace Dialog box with activating Find Tab
B. Open Page Setup Dialog box with activating Layout Tab
C. Open Font Dialog Box with activating Font tab
D. Open File Save as Dialog box

9-7. Ctrl + G

A. Open Paragraph Dialog box activating Goto Tab
B. Open Page Setup Dialog box activating Goto Tab
C. Open Find and Replace Dialog box with activating Goto Tab
D. Open Goto Dialog box

9-8. Ctrl + H

A. Open Find and Replace Dialog box with activating Replace Tab
B. Open Format Dialog box activating Insert Hyper Link tab
C. Open Insert Dialog box activating Insert Hyper Link Tab
D. Open Insert Hyper Link Dialog box

9-9. Ctrl + I

A. Italic
B. Left Indent
C. Save Document
D. Close Document

9-10. Ctrl + J

A. Align Justify
B. Insert Hyperlink
C. Search
D. Print



Answers:
1 – B / 2 – C / 3 – A / 4 – B / 5 – D / 6 – A / 7 – C / 8 – A / 9 – A / 10 – A

10-1. Ctrl + K

A. Insert Page Humber
B. Insert Hyperlink
C. Insert Header
D. Insert Footer

10-2. Ctrl + L

A. Left Align
B. Left Indent      
C. Increase Left Margin
D. Decrease Left Margin

10-3. Ctrl + M

A. New Document
B. Close Document
C. Right Indent
D. Left Indent

10-4. Ctrl + N

A. Save Document
B. Open Document
C. New Document
D. Close Document

10-5. Ctrl + O

A. Save Document
B. Print Document
C. Close Document
D. Open Document

10-6. Ctrl + P

A. Open Paragraph Dialog Box
B. Open Page Format Dialog Box
C. Open Save Dialog Box
D. Open Print Dialog box

10-7. Ctrl + Q

A. Paragraph formatting (Line Space and Paragraph Space)
B. Close Word Application without saving Document
C. Print Whole Document without confirmation
D. Does nothing

10-8. Ctrl + R

A. Re-Open the last closed document
B. Re-Print the last printed page
C. Re-Apply the last paragraph formatting
D. Right align the selected Paragraph

10-9. Ctrl + S

A. Save Document with different name
B. Save Document with same name
C. Save Document and Close Word Application
D. Save Document and Print whole Pages

10-10. Ctrl + T

A. Hanging Indent
B. Left Indent
C. Open Tabs Dialog box
D. Terminate all opened Dialog box



Answers:
1 – B / 2 – A / 3 – D / 4 – C / 5 – D / 6 – D / 7 – A / 8 – D / 9 – B / 10 – A

11-1. Ctrl + U

A. Undelete the previously deleted text
B. Undo the last changes
C. Underline the document name
D. Underline the selected text

11-2. Ctrl + V

A. Paste Texts in the beginning of Document
B. Paste Images in the beginning of Document      
C. Paste Tables at the middle of Document
D. None of the above

11-3. Ctrl + W

A. Save and Print the Document
B. Save and Close Word Application
C. Save and Close document
D. Without Save, Close Document

11-4. Ctrl + X

A. Close Document
B. Close Word Application
C. Cut the Selected Contents
D. Copy the Selected Contents

11-5. Ctrl + Y

A. Undo the last Action
B. Repeat the last Action
C. Delete the last page
D. Delete the first page

 11-6. Ctrl + Z

A. Undo the last Action
B. Redo the last Action
C. Add the new page
D. Paste the contents from clipboard

11-7. Page Up Key

A. Moves the cursor one line up
B. Moves the cursor one screen up
C. Moves the cursor one page up
D. Moves the cursor one paragraph up

11-8. Page Down Key

A. Moves the cursor one line down
B. Moves the cursor one page down
C. Moves the cursor one screen down
D. Moves the cursor one paragraph down

11-9. Home Key

A. Moves the cursor beginning of the document
B. Moves the cursor beginning of the paragraph
C. Moves the cursor beginning of the screen
D. Moves the cursor beginning of the line

11-10. End Key

A. Moves the cursor end of the line
B. Moves the cursor end of the document
C. Moves the cursor end of the paragraph
D. Moves the cursor end of the screen



Answers:
1 – D / 2 – D / 3 – C / 4 – C / 5 – B / 6 – A / 7 – B / 8 – C / 9 – D / 10 – A

12-1. “Ctrl + Backspace” is used to

A. Delete the single letter just before the cursor
B. Delete the single letter just after the cursor
C. Delete the word just before the cursor
D. Delete the word just after the cursor

12-2. “Ctrl + Delete” is used to

A. Delete the word just after the cursor
B. Delete the word just before the cursor      
C. Delete the single letter just after the cursor
D. Delete the single letter just before the cursor

12-3. “Ctrl + Home” is used to

A. Moves the cursor to the beginning of Document
B. Moves the cursor to the beginning of Line
C. Moves the cursor to the beginning of Paragraph
D. All of the above

  12-4. “Ctrl + End” is used to

A. Moves the cursor to the end of Line
B. Moves the cursor to the end of Document
C. Moves the cursor to the end of Paragraph
D. None of the Above

12-5. “Ctrl + PageUp” is used to

A. Moves the cursor one Page Up
B. Moves the cursor one Paragraph Up
C. Moves the cursor one Screen Up
D. Moves the cursor one Line Up

12-6. “Ctrl + PageDown” is used to

A. Moves the cursor one Paragraph Down
B. Moves the cursor one Page Down
C. Moves the cursor one Line Down
D. Moves the cursor one Screen Down

12-7. “Ctrl + Left Arrow” is used to

A. Moves the cursor beginning of the Line
B. Moves the cursor one word left
C. Moves the cursor one paragraph up
D. Moves the cursor one paragraph down

12-8. “Ctrl + Right Arrow” is used to

A. Moves the cursor one word right
B. Moves the cursor end of the line
C. Moves the cursor end of the document
D. Moves the cursor one Paragraph down

12-9. “Ctrl + Up Arrow” is used to

A. Moves the cursor one page up
B. Moves the cursor one line up
C. Moves the cursor one screen up
D. Moves the cursor one paragraph up

12-10. “Ctrl + Down Arrow” is used to

A. Moves the cursor one paragraph down
B. Moves the cursor one line down
C. Moves the cursor one page down
D. Moves the cursor one screen down



Answers:
1 – C / 2 – A / 3 – A / 4 – B / 5 – A / 6 – B / 7 – B / 8 – A / 9 – D / 10 – A

13-1. What is the use of bookmarks in Microsoft Word?

A. To easily correct the spelling errors
B. To quickly jump to a specific location in the document
C. To quickly jump to the ending of the document
D. To create a link within the document

13-2. What is the shortcut-key for manual line break?

A. CTRL + Enter
B. Alt + Enter          
C. Shift + Enter
D. Space + Enter

13-3. Which feature helps you to inserts the contents of the Clipboard as text without any formatting

A. Paste Special
B. Format Painter
C. Page Setup
D. Styles

13-4. Which feature is used to replace straight quotes with smart quotes as you type?

A. Auto Correct as you type
B. Auto Change as you type
C. Auto Format as you type
D. Smart Tags as you type

13-5. Which of the following is correct regarding Underline in MS-Word?

A. Color of Underline can be change
B. Style of Underline can be change
C. Underline can be set using by shortcut key
D. All of the above

13-6. How will MS Word will respond in repeated word.

A. A Red wavy line under the repeated word
B. A Green wavy line under the repeated word
C. A Blue wavy line under the repeated word
D. None of the above

13-7. Tabs stop position cannot be the following alignment

A. Decimal Alignment
B. Center Alignment
C. Bar Alignment
D. Justify Alignment

13-8. How to use Format Painter multiple times

A. By Click on Lock Format Painter Icon
B. By Double Click on the Format Painter Icon
C. By Selecting Edit -> Format Painter -> Multiple Use
D. Format Painter cannot be use multiple times

13-9. Gutter position can be set in following positions

A. Left & Right
B. Left & Top
C. Left & Bottom
D. Left Only

13-10. What is the use of “All Caps” feature in MS-Word?

A. It changes all selected text into Capital Letter
B. It adds captions for selected Image
C. It shows all the image captions
D. None of the above



Answers:
1 – B / 2 – C / 3 – A / 4 – C / 5 – D / 6 – A / 7 – D / 8 – B / 9 – B / 10 – A

1. What is the shortcut key to split a table?

A. Ctrl + Alt + Enter
B. Ctrl + Shift + Enter
C. Alt + Shift + Enter
D. Alt + Space + Enter

2. Page break is not a Section break

A. True
B. False

3. Which of the following is not the Section Break Option?

A. Next Page
B. Previous Page
C. Odd Page
D. Even Page

4. What is a Document Outline View?

A. A preview in a full screen
B. A preview with margins
C. A View with a margins and gutter
D. A view with a structure of heading at various levels

5. What is the use of Document Map?

A. to quickly format the document
B. to quickly print required page
C. to quickly navigate the document
D. to quickly correct spelling mistakes

6. What is the shortcut key to display field codes?

A. Alt + F9
B. Ctrl + F9
C. Shift + F9
D. Space + F9

7. What is the shortcut key to show font dialog box?

A. Ctrl + D
B. Ctrl + Shift + F
C. Ctrl + Shift + P
D. All of the above

8. How to remove all character formats?

A. Shift + Spacebar
B. Shift + Enter
C. Ctrl + Spacebar
D. Ctrl + Enter

9. Which of the following is true regarding page Orientation of a Document?

A. Page Orientation can be change at any time
B. Page Orientation of document determines by printer
C. Page Orientation must be set before start typing
D. Page Orientation of a document cannot be changed.

10. Which of the following is Page Orientation?

A. Landscape
B. Portrait
C. Gutter
D. Only A & B



Answers:
1 – B / 2 – A / 3 – B / 4 – D / 5 – C / 6 – A / 7 – D / 8 – C / 9 – A / 10 – D